Šalis, kurioje gyvename

Donaldas Trampas tesi pažadą apginti gydytojų ir slaugytojų, verčiamų daryti abortus, sąžinės laisvę ir religinius įsitikinimus

Written by Redakcija · 2 min read

Donaldas Trampas tesi pažadą apginti gydytojų ir slaugytojų, verčiamų daryti abortus, sąžinės laisvę ir religinius įsitikinimus Ketvirtadienį, gegužės 2-ąją, Nacionalinę maldos dieną, Donaldas Trampas (Donald Trump) pranešė, kad jo administracija baigia rengti dar vieną paketą administracinių priemonių, kuriomis siekiama apsaugoti tikinčių amerikiečių sąžinės laisvę, skelbia „LifeSiteNews“.

Kiekvienas pilietis turi absoliučią teisę gyventi pagal savo tikėjimo mokymą ir įsitikinimus savo širdyje, – savo kalboje ceremonijos Baltųjų rūmų Rožių sode metu pabrėžė D. Trumpas. – Tai yra kertinis Amerikos gyvenimo akmuo. Kad apsaugotų šį paveldą, mano administracija tvirtai gina religinių įsitikinimų laisvę – du žodžius, apie kuriuos jūs gana ilgą laiką nelabai ką tegirdėjote, bet dabar jūs juos visą laiką girdite: religijos laisvė“.

„Šios savaitės pradžioje ėmiausi veiksmų, kad būtų užtikrinta, jog federaliniai darbuotojai galėtų imti apmokamus laisvadienius, leidžiančius paminėti šventas dienas, – pranešė jis. – Ir kaip tik šiandien mes apsisprendėme dėl naujų sąžinės laisvės apsaugų gydytojams, vaistininkams, mokytojams, studentams bei tikėjimo pagrindu veikiančioms labdaros organizacijoms.

Remiantis Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamento (HHS, U.S. Department of Health and Human Services ) išplatintu pranešimu spaudai, 440 puslapių dokumentas, vadinamoji paskutinė taisyklė užtikrina, kad šis departamentas įveda visą eilę priemonių, skirtų sustiprinti „įstatymus, kurie atleidžia sveikatos priežiūros darbuotojus nuo pareigos teikti, dalyvauti, apmokėti ar nukreipti į tokias paslaugas kaip abortas, sterilizacija ar savižudybė  padedant“. Jis taip pat „paaiškina, ką reikia daryti išvardytiems subjektams, kad būtų laikomasi taisyklių, susijusių su jų sąžinės nuostatomis“, „reikalauja pretenduojančių į HHS federalinę finansinę paramą pateikti garantijas ir atitikties sertifikatus“ bei „specifinio įsipareigojimų įvykdymo iš išvardintų subjektų“.

„Pagaliau įstatymai, draudžiantys Vyriausybės finansuojamą diskriminaciją dėl sąžinės ir religijos laisvės, bus įgyvendinami kaip ir visi kiti civilinės teisės aktai, – sakė Roger Severino, HHS Piliečių teisių biuro (OCR) direktorius. – Ši taisyklė užtikrina, kad sveikatos priežiūros įstaigos ir specialistai nebūtų stumiami iš sveikatos priežiūros srities vien dėl to, kad atsisako dalyvauti veiksmuose, prieštaraujančiuose jų sąžinei, įskaitant ir žmogaus gyvybės atėmimą. Sąžinės ir religijos laisvės apsauga ne tik rūpinsis didesne įvairove sveikatos apsaugos srityje, tam yra ir įstatymas“.

Krikščionių medikų asociacijos vicepirmininkas santykiams su Vyriausybe Jonathan Imbody pranešime sakė, kad naujoji taisyklė „primena Vyriausybei ir sveikatos bendruomenei, kad mes visi gyvename šalyje, kuri gerbia sąžinės laisvę ir toleruoja skirtingus požiūrius. Sąžinės laisvė saugo liberalus, konservatorius ir visus, kurie atsiduria tarp jų, be kita ko, sprendžiant klausimus, kurių spektras nuo mirties bausmės iki abortų ar tyrimų etikos.”

Rožių sode D. Trump’as, apibendrindamas savo administracijos paramą gyvybei, laisvei ir šeimai, be kita ko, sakė: „Kartu statome kultūrą, kuri puoselėja žmogaus gyvenimo orumą ir vertę. Kiekvienas gimęs ir negimęs vaikas yra šventa Dievo dovana, – sakė jis. – Be to, šiandien aš jums įsipareigoju, kad mano administracija padarys viską, kad pagrindinis vaidmuo rūpinantis pažeidžiamais vaikais atitektų tikėjimo pagrindu sukurtoms įvaikinimo ir globos agentūroms ir kad jos tai darytų vadovaudamosi savo giliausiais įsitikinimais.“

Taigi Donald’as Trump’as, 45-asis JAV prezidentas, į aukščiausias pozicijas iškeldamas socialinius konservatorius, tokius kaip R. Severino ir viceprezidentas Mike Pence, panaikinęs Obamos administracijos įsteigtą sąžinės mandatą. Buvo įsteigtas ir Baltųjų rūmų biuras, kuriam pavesta spręsti tikinčiųjų amerikiečių problemas ir stebėti religijos laisvei kylančias grėsmes.

Iš anglų kalbos vertė Daiva Jakubonienė