Sportas

2014 m. pasaulio futbolo čempionais tapo Vokietijos rinktinė

Written by admin · 2 min read

    Sekmadienio vakarą (liepos 13 d.), Brazilijoje pasibaigė pasaulio futbolo čempionatas. Paskutinės varžybos išaiškino nugalėtoją, pasaulio čempioną – Vokietijos komandą.

Finalinės kovos didvyriu tapo 22 metų Vokietijos futbolininkas Mario Götze (nuotr. Nr.19), kuris besibaigiant pratęsimui (113 min.), išnaudojo palankią progą ir įmušė lemiamą įvartį. 

    Vokietija  rezultatu 1:0 nugalėjo Argentinos komandą. Vokietijos rinktinė į finalą pateko aštuntąjį kartą, o pasaulio čempione tapo ketvirtąjį kartą. Vokiečiai triumfavo 1954, 1974 ir 1990 metais. Vokietijos rinktinė susitikimų pasaulio čempionato finale su Argentina seriją laimėjo 2:1. 

Vokietija – pirmoji komanda, kuri pergalę iškovojo Lotynų Amerikoje. Pergalė ypač svari, nes  vienas visų laikų geriausias futbolo puolėjas, pravardžiuojamas O Rei – karaliumi ar Pérola Negra – juoduoju perlu, yra brazilas Pele – Edison Arantes do Nascimento (g.1940 m. spalio 23 d.). Pele su Brazilijos komanda tris kartus laimėjo pasaulio futbolo čempionatą: Švedijoje 1958 m., Čilėje 1962  ir Meksikoje 1970.

Na, o Argentinos komandos dievuku ilgus metus buvo futbolo žvaigždė, pasaulyje pripažintas geriausiu atakuojančiu saugu –puolėju, Diego Armando Maradona, (g.1960 m. spalio 30 d.). Jo vedami argentiniečiai, nugalėjo vokiečius 1986 metais. Į pasaulio futbolo čempionato finalą pateko penktąjį kartą. 1978 m. nugalėjo Nyderlandus 3:1, 1986 m. nugalėjo Vokietiją 3:2, 1990 nugalėjo vokiečiai.

Pele ir Maradona aukso raidėmis įrašyti į pasaulio futbolo istoriją.

Taigi, varžybos buvo pilnos įtampos ir net dramatiškos – neįskaityti įvarčiai, traumos, susidūrimai. Abi komandos buvo vertos kovoti dėl aukščiausio apdovanojimo. Sporte neretai lemia tos dienos ar akimirkos sėkmė.
Po triuškinančios Vokietijos pergalės prieš Braziliją (7:1), trečiąją vietą nesunkiai iškovojo Olandijos rinktinė, dar kartą nuskriaudusi Brazilijos komandą (3:0). Bet ir ketvirtoji vieta nebūtų taip blogai, jei čempionatas vyktų ne Brazilijoje…

Netrukus po varžybų įvyko sportininkų apdovanojimas.

  Geriausiu turnyro vartininku išrinktas vokietis Manuel Neuer (nuotr. kairėje). Jam atiteko Auksinės pirštinės prizas. Geriausio čempionato žaidėjo prizas atiteko Lionel Messi (nuotr. dešinėje). Rezultatyviausiu čempionato žaidėju tapo kolumbietis James Rodriguez. Nauja pasaulio čempionato žvaigždė įmušė šešis įvarčius, nors Kolumbija iškrito ketvirtfinalyje. Jam įteiktas Auksinio batelio prizas.

   

Pagal FIFA nustatytą tvarkaraštį (lėmė burtai) 2018 metų pirmenybės turėtų vykti Rusijoje. Perimti simbolinę pasaulio čempionato estafetę atvyko Rusijos prezidentas Vladimir Putin (nuotr. sveikinasi su Brazilijos prezidente Dilma Rousseff). Jis sėdėjo svečių ložėje šalia FIFA prezidento Sepp Blatter. Varžybas stebėjos ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

***********

Šis bei tas apie futbolą

Anglijoje sportas Nr.1 -futbolas, Nr.2 – sportiniai šokiai (ballroomdance). Lietuvoje sportas Nr.1 – krepšinis.
Futbolas (angl. foot ‘pėda’ + ball ‘kamuolys’) – žaidimas kamuoliu tarp dviejų komandų. Kartais skiriant nuo amerikietiško futbolo vadinamas asociacijos futbolu, pagal Anglijos Futbolo Asociaciją, 1863 metais sukūrusią dabartinių taisyklių futbolo pagrindus.

Šio žaidimo šaknys siekia Antikos laikus (sphaira Graikijoje ir ollis Romos imperijoje); Renesanso laikais Italijoje buvo žaidžiamas artimesnis šių dienų futbolui calcio (dar ir dabar italai futbolą vadina šiuo žodžiu). Toks futbolas, koks žinomas šiandien, buvo pradėtas žaisti XIX amžiaus viduryje (1848 m.), Anglijoje. 1863 m. buvo galutinai nuspręsta dėl pagrindinių futbolo taisyklių (pagrindinė – kamuolį rankomis gali liesti tik vartininkas) ir įkurtas pirmasis futbolo klubas Sheffield Football Club, o 1872 m. Anglijos futbolo asociacija (Football Accciation, FA) suorganizavo pirmas varžybas – Challenge Cup.

 Tarptautinė futbolo federacija (Federation internationale de football association – FIFA) buvo įkurta 1904 m. 1900 m. ir 1904 m. olimpinėse žaidynėse futbolas buvo žaidžiamas kaip parodomasis sportas, o 1908 m. tapo oficialia olimpinių žaidynių sporto šaka. Futbolas yra populiarus visame pasaulyje, kadangi šio žaidimo taisyklės yra labai paprastos, nereikia sudėtingos įrangos, o pasaulio čempionate dalyvauja komandos iš visos planetos. Pasaulio futbolo čempionatai yra labiausiai žiūrimos tarptautinio sporto varžybos – 1998 m. finalą tarp Prancūzijos ir Brazilijos žiūrėjo 1,7 milijardo žmonių (futbolo transliacijos pradėtos 1958 m.). Šiandien FIFA narėmis yra 203 šalys.

Parengta pagal įv. spaudą