Aktualijos

ARVYDO JUOZAIČIO viešas pranešimas. Dėl dviprasmiškų VRK pareiškimų

Written by Redakcija · 56 sec read

Dėl dviprasmiškų VRK pareiškimų, galimai, ribojančių Prezidento rinkimų kampanijos dalyvių teises

2019-03-02 

Vakar, kovo 1d. Vyriausioji rinkimų komisija išplatino pareiškimą dėl informacijos apribojimų savivaldybių tarybų rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu (kovo 2 d. 1 val. – kovo 3 d. 20 val.):

https://bit.ly/2tIo3ZOVRK pareiškime cituojamas prieš kelis mėnesius priimtas Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 53 straipsnis, kuriuo savivaldos rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu buvo uždrausta rinkimų agitacija taip pat ir Prezidento rinkimų kampanijoje, nors tai yra visiškai kiti rinkimai ir jie vyks tik gegužės 12 d.

Nuostabą kelia tai, kad valdančioji koalicija priima tokias rinkimų įstatymų pataisas, nors pagal Konstitucinio teismo išaiškinimą tokie dalykai neturėtų būti daromi likus mažiau kaip šeši mėnesiai iki rinkimų.

Iš VRK pareiškimo lieka neaišku ar tokį draudimą numatoma taikyti taip pat ir parašų rinkimo kampanijai už teisę tapti kandidatu į Lietuvos Respublikos Prezidentus. Aš, kaip ir kiti pretendentai esu įsiregistravęs Prezidento rinkimų kampanijos dalyviu ir tapsiu kandidatu, kai bus surinktas įstatymo nustatytas piliečių, remiančių mano kandidatūrą, skaičius.

Parašų rinkimui įstatymas numato ir nustatytą dienų skaičių. Įstatymas nenumato, kad VRK turi teisę kaip nors trumpinti piliečių parašų rinkimui nustatytą laikotarpį.

Nusistovėjo praktika, kad VRK neaiškina savo nustatytų taisyklių, nors grasina baudomis.

Todėl pareiškiu, kad jei kovo 2 – kovo 3 dienomis VRK pareiškimo pagrindu bus kaip nors trukdoma piliečiams įgyvendinti jų konstitucinę teisę rinkti parašus už jų remiamą kandidatą, kelsime teismines bylas tiek tokiems trukdytojams, tiek pačiai Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Arvydas Juozaitis