Sportas

2008 m. 08 mėn. 08 d. 8: 08: 08 OLIMPIADA!

Written by admin · 10 min read

,,Beijing 2008 m. olimpinės žaidynės taps istorinėmis ir nepamirštamomis, net jei norėsite pamiršti”, – tvirtina XXIX Vasaros olimpiados organizatoriai, kuri prasideda 2008 m. rugpjūčio 8d. 8 val. 8 min. 8 sek. vakaro Kinijos laiku. Olimpiada tęsis iki rugpjūčio 24 d., jos trukmė – tik 16 dienų.

Beijing – Kinijos sostinė. Olimpiada vyks ne tik sostinėje, bet ir kituose stambiuose Kinijos miestuose. Kinijoje gyvena vienas milijardas trys šimtai milijonų gyventojų (JAV – trys šimtai mln., pasaulyje – šeši su trupučiu milijardai.

Beijing‘as (Pekinas) mobilizavo visas savo pajėgas olimpiados apsaugai. Be specialių leidimų ir eilės patikrinimų niekas negalės patekti į olimpinius stadionus. Sutelkta didžiausia apsauga – per šimtą tūkstančių milicininkų, savanorių ir metalo detektorių saugos visus – sportininkus, misijų atstovus ir žiūrovus nuo bet kokių netikėtumų.

Po autobusų išpuolio, kada žuvo penki žmonės, Kinijos valdžia ir toliau neigia faktą, kad musulmonų separatistų grupė susijusi su teroro aktais. Oficialus Kinijos požiūris į žmogaus teises skiriasi nuo JAV,- teigė Kinijos kompartijos vadovas, kai JAV prezidentas G.W.Bush sukritikavo Bejing’o politiką šiuo klausimu.

Naujų sporto įrenginių projektavimui Kinijos valdžia pakvietė garsiausius pasaulio architektus. Stadionai, kurių architektūrinis grožis ir patogumas, pritaikymas sportininkams, žiūrovams yra tokio aukšto lygio, kokio neturėjo buvusių olimpiadų stadionai, valstybei kainavo milijardus dolerių.

Olimpiniai robotai-talismanai Beijing‘o (Pekino) oro uoste sutinka į olimpiadą atvykstančius svečius. Penki robotai moka dainuoti ir kalbėti anglų ir kinų kalbomis. Nutiesta speciali keturių kilometrų nauja metro linija, jungianti sportininkų miestelį ir pagrindinį stadioną. Specialiai į olimpiadą akredituoti žurnalistai važinės traukinuku nemokamai. Žurnalistams nereikės įsigyti bilietų į renginius, varžybas.

Rūkas ir smogas
Dieną prieš olimpinių žaidynių atidarymą buvo pateikti duomenys, jog oro kokybė Pekine yra daug blogesnė nei leidžia Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) standartai. Kietųjų dalelių kiekis viename kubiniame metre oro siekia 191 mikrogramą. Pagal PSO nuostatas, ore kietųjų dalelių negali būti daugiau nei 50 mikrogramų. Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Jacques Rogge pasveikino Kinijos valdžios pastangas padaryti viską, kas yra jų galioje, kad oro užterštumo lygis prieš olimpines žaidynes būtų sumažintas: -Tai, ką jie padarė, yra neįtikėtina, – sakė Jacques Rogge. Jis teigė, jog sportininkų, dalyvaujančių olimpinėse žaidynėse, sveikatai nėra visiškai jokio pavojaus.
Numatyta, kad esant labai blogai oro kokybei, ilgiau nei valandą truksiantys sportiniai renginiai gali būti perkelti į kitą vietą arba atidėti. Be abejo, rūkas ir smogas skiriasi, tačiau smogas vis dar tvyro virš Beijing’o.

Jacques Rogge patikino, kad sportininkai nedarys jokių politinių pareiškimų per oficialius renginius. Tai bus daroma remiantis olimpinių žaidynių chartijos 51 taisykle, draudžiančia sportininkams užsiimti politine, religine, komercine ar rasistine propaganda.

Truputis žinių

XXIX Olimpiadai Kinija ruošėsi ypatingai. Jau dabar žinoma, kad atidarymo grožis, netikėtumas pralenks iki šiol vykusių olimpiadų atidarymo šventes. Kinija turi tam daug galimybių ir viena iš pagrindinių – žmonių resursų gausa, jų patriotizmas savo šaliai.

Kinijos sportininkai kultivuoja daug sporto šakų. Yra žinių, kad 1000 metais žaidimas, panašus į futbolą, pirmąsyk žaistas Kinijoje. Populiarūs tradiciniai kovos menai, krepšinis, stalo tenisas (vad. ping-pong), amerikietiškas futbolas, golfas. Populiarios ir tradicinės sporto šakos: mongoliško stiliaus imtynės, žirgų lenktynės, lenktynės drakonų valtimis, šaudymas iš lanko ir kt.

Nuo 1982 m. Azijos pirmenybėse Kinija laimi daugiausiai medalių, nuo 1992 m. kiekvienose vasaros olimpinėse žaidynėse, pagal iškovotų medalių kiekį, patenka į ketvertuką.

Religija

Dėl komunistinės valdžios ir Kultūrinės revoliucijos net 59 procentai Kinijos gyventojų (apie 767 mln. žmonių) yra nereligingi arba ateistai. Tačiau religija ir ritualai, ypač tradiciniai budistiniai, daoistiniai ir kt. įsitikinimai, išlieka svarbia daugelio Kinijoje gyvenančių žmonių gyvenimo dalimi. Apie 33 proc. gyventojų išpažįsta maišytą tikėjimą, paprastai statistiniais sumetimais vadinamą „tradiciniais tikėjimais“, „senoviniais kinų tikėjimais“ arba tiesiog „kita“. KLR oficialiai yra sekuliari ateistinė valstybė, tačiau asmeniškai išpažinti religiją leidžiama, taip pat nedraudžiamos valstybės prižiūrimos religinės organizacijos.

Talentinga tauta

Kinijoje, anksčiau nei kitose pasaulio šalyse buvo išrasta: kompasas, parakas, seismografas, porcelianas, šilkas, popieriaus, spausdinimo technologija, seismografas, vėduoklė, fejerverkai, aitvaras, lakas, degtukai, popieriniai pinigai, parašiutas, karšto oro balionas… ir kt.
V a. matematikas Zu Chongzhi apskaičiavo Pi (π) iki septintojo skaitmens po kablelio. Dešimtainė skaičiavimo sistema Kinijoje naudojama jau nuo XIV a. pr. m. e. Vadinamasis Paskalio trikampis Kinijoje buvo atrastas 500 metų anksčiau nei gimė Paskalis.

Skaičius 8

Skaičius  8  Kinijoje laikomas laimingu. Kinijoje minimi aštuoni nemirtingi tradicinės simbolikos personažai, gyvenantys Palaimintųjų salose. Ne vienoje kultūrinėje ar religinėje tradicijoje aštuonetas – begalybės ir dieviškumo simbolis. Pagal kinų numerologinę sistema su aštuonetu siejamos savybės: patikimumas, draugiškumas. Žmonės, kurių gimimo datos skaičius sudėjus gaunasi aštuonetas, yra ištvermingi, išlaikantys pusiausvyrą, neišmušami iš vėžių kaip kalnai. Jų nuomonė sunkiai paveikiama. Jei ko nors labai nori, būtinai pasiekia. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti atšiaurūs ir racionalūs, tačiau iš tiesų labai draugiški, jais visada galima pasitikėti.

8 –  pirmasis kubinis skaičius : 2x2x2= 8 (pagal Aristotelį ir Pitagorą triskart sustiprintas skaičius tampa tobulas, panašiai kaip 3x3x3=  9).

Lemtingų aštuonetų pasaulyje yra ne mažiau kaip ir septyniukių.

8 – žemės elementų skaičius.  8 – svarbus vaidmuo priklauso induizmo ir budizmo tikėjimuose. Budistų simbolinis ratas dažnai vaizduojamas su 8 stipinais. Simbolinis lotoso žiedas dažnai turi 8 žiedlapius. 8 takeliai veda į dvasinę tobulybę, o induistų dievas Višnus turi 8 rankas, kurios gali būti asocijuojamos su 8 erdvės sargais. Japonijoje 8  reiškiamas neišmatuojamas ir nesuskaičiuojamas dydis.
Senovės Egipte aštuoni – tai simbolinė kosmologinė sąvoka. Iš mistinio aštuoneto iškilo pirmoji kalva, ant kurios Saulės dievas leido išsiskleisti pirmajam lotoso žiedui.

Lietuvos olimpiečiai

Lietuvos misijos olimpiadoje vadovas Algirdas Raslanas, LTOK vykdomojo komiteto narys, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Olimpinis atašė Vytas Nėnius – LTOK viceprezidentas.

Lietuvos olimpiečiai XXIX olimpiados žaidynių atidarymo parade, kuriame dalyvaus 204 olimpinės delegacijos, žygiuos 57-toji. Prieš Lietuvos atletus eis Indonezijos atstovai, o po lietuvių žygiuos Nigerio sportininkai. Latviai žygiuos 114-ti, estai – 160-ti. Šalys surikiuotos pagal kinų kalbos abėcėlę.
Lietuvos vėliavą žaidynių atidarymo parade neš krepšininkas Šarūnas Jasikevičius (dar trims krepšininkams patikėta nešti valstybių vėliavas – Rusijai – Aleksandras Kirilenko, Kinijai – Yao Ming ir Argentinai – Emanuel Ginobili). LTOK duomenimis žaidynių atidarymo iškilmėse Lietuvos delegacijoje bus apie 40 atstovų.

Ne taip seniai Čikagoje viešėjęs 27 metų vilnietis boksininkas Jaroslavas Jakšto, atstovaująs Lietuvos kariuomenės sporto rinktinei, nusiteikęs gana ryžtingai: „Medaliai, medaliai. Reikės tik medalių.“ Tai jau antroji sportininko olimpiada. Atėnų olimpiadoje jam pritrūko visai nedaug – tik medalio… Sportininkas nusiteikęs kovingai – jis žino, ko tikėtis ir kaip kovoti.

Graikų-romėnų imtynininkai Mindaugas Ežerskis, Mindaugas Mizgaitis, Aleksandras Kazakevičius, Valdemaras Venckaitis, dziudo imtynininkas Albertas Techovas, penkiakovininkės Donata Rimšaitė ir Laura Asadauskaitė bei bėgikė Rasa Drazdauskaitė nusiteikę nuskinti olimpinius laurus. Graikų-romėnų imtynių pasaulio vicečempionas, svorio kategorijoje iki 96 kg tarp dešimties pajėgiausių pasaulio atletų esantis M.Ežerskis išbandė jėgas dvejose olimpiadose: „Jaučiuosi ramiau nei prieš kitas olimpiadas. Svarbiausia – nusiraminti ir važiuoti kaip į paprastas varžybas”, – kalbė jo M.Ežerskis.
Daugiausia sportininkų dalyvaus lengvaatletų varžybose. Virgilijus Alekna – žymiausias iš jų.
Iki atidarymo beliko suskaičiuojamos akimirkos. Palinkėkime Lietuvos olimpiečiams ištvermės ir noro nugalėti.

XXVIII Atėnų olimpinių žaidynių kronika

Tarptautinis olimpinis komitetas XXVIII Atėnų olimpinių žaidynių organizaciją įvertino aukščiausiais balais, skirdami Graikijai aukso medalį.

Iš viso olimpinių žaidynių metu buvo išdalintas 301 medalių komplektas. Daugiausia medalių teko JAV – 35 aukso medaliai, Kinijai – 32, Rusijai – 27, Australijai – 17. Lietuvai, iškovojusiai, 1 aukso ir 2 sidabro medalius, teko 45 vieta (Latvijos ir Estijos sportininkams aukso medalių laimėti nepavyko). Lietuvos disko metikas Virgilijus Alekna, nusviedė diską 69 m 89 cm ir iškovojęs aukso medalį tapo dukart olimpinio disko metimo čempionu. Olimpinės lengvosios atletikos septynkovės rungties vicečempionė A. Skujytė ir penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis pasipuošė sidabro medaliais.
Gerų rezultatų pasiekusiems sportininkams, jų treneriams, gydytojams, masažuotojams ir mokslinėms grupės nariams LR Vyriausybė skyrė 2 mln. 200 tūkst. litų. Po 350 tūkst. litų skirta olimpiniams vicečempionams – lengvosios atletikos septynkovininkei Austrai Skujytei ir penkiakovininkui Andrejui Zadneprovskiui bei jų treneriams, gydytojams, masažuotojams. Lietuvos vyrų krepšnio rinktinei, jų treneriams, gydytojams, masažuotojams už 4 vietą Atėnų olimpinėse žaidynėse skiriama 960 tūkst. litų.

,,Beijing 2008 m. olimpinės žaidynės taps istorinėmis ir nepamirštamomis, net jei norėsite pamiršti”, – tvirtina XXIX Vasaros olimpiados organizatoriai, kuri prasideda 2008 m. rugpjūčio 8d. 8 val. 8 min. 8 sek. vakaro Kinijos laiku. Olimpiada tęsis iki rugpjūčio 24 d., jos trukmė – tik 16 dienų.
Beijing – Kinijos sostinė. Olimpiada vyks ne tik sostinėje, bet ir kituose stambiuose Kinijos miestuose. Kinijoje gyvena vienas milijardas trys šimtai milijonų gyventojų (JAV – trys šimtai mln., pasaulyje – šeši su trupučiu milijardai.

Beijing‘as (Pekinas) mobilizavo visas savo pajėgas olimpiados apsaugai. Be specialių leidimų ir eilės patikrinimų niekas negalės patekti į olimpinius stadionus. Sutelkta didžiausia apsauga – per šimtą tūkstančių milicininkų, savanorių ir metalo detektorių saugos visus – sportininkus, misijų atstovus ir žiūrovus nuo bet kokių netikėtumų.

Po autobusų išpuolio, kada žuvo penki žmonės, Kinijos valdžia ir toliau neigia faktą, kad musulmonų separatistų grupė susijusi su teroro aktais. Oficialus Kinijos požiūris į žmogaus teises skiriasi nuo JAV,- teigė Kinijos kompartijos vadovas, kai JAV prezidentas G.W.Bush sukritikavo Bejing’o politiką šiuo klausimu.

Naujų sporto įrenginių projektavimui Kinijos valdžia pakvietė garsiausius pasaulio architektus. Stadionai, kurių architektūrinis grožis ir patogumas, pritaikymas sportininkams, žiūrovams yra tokio aukšto lygio, kokio neturėjo buvusių olimpiadų stadionai, valstybei kainavo milijardus dolerių.

Olimpiniai robotai-talismanai Beijing‘o (Pekino) oro uoste sutinka į olimpiadą atvykstančius svečius. Penki robotai moka dainuoti ir kalbėti anglų ir kinų kalbomis. Nutiesta speciali keturių kilometrų nauja metro linija, jungianti sportininkų miestelį ir pagrindinį stadioną. Specialiai į olimpiadą akredituoti žurnalistai važinės traukinuku nemokamai. Žurnalistams nereikės įsigyti bilietų į renginius, varžybas.

Rūkas ir smogas
Dieną prieš olimpinių žaidynių atidarymą buvo pateikti duomenys, jog oro kokybė Pekine yra daug blogesnė nei leidžia Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) standartai. Kietųjų dalelių kiekis viename kubiniame metre oro siekia 191 mikrogramą. Pagal PSO nuostatas, ore kietųjų dalelių negali būti daugiau nei 50 mikrogramų. Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Jacques Rogge pasveikino Kinijos valdžios pastangas padaryti viską, kas yra jų galioje, kad oro užterštumo lygis prieš olimpines žaidynes būtų sumažintas: -Tai, ką jie padarė, yra neįtikėtina, – sakė Jacques Rogge. Jis teigė, jog sportininkų, dalyvaujančių olimpinėse žaidynėse, sveikatai nėra visiškai jokio pavojaus.
Numatyta, kad esant labai blogai oro kokybei, ilgiau nei valandą truksiantys sportiniai renginiai gali būti perkelti į kitą vietą arba atidėti. Be abejo, rūkas ir smogas skiriasi, tačiau smogas vis dar tvyro virš Beijing’o.

Jacques Rogge patikino, kad sportininkai nedarys jokių politinių pareiškimų per oficialius renginius. Tai bus daroma remiantis olimpinių žaidynių chartijos 51 taisykle, draudžiančia sportininkams užsiimti politine, religine, komercine ar rasistine propaganda.

Truputis žinių

XXIX Olimpiadai Kinija ruošėsi ypatingai. Jau dabar žinoma, kad atidarymo grožis, netikėtumas pralenks iki šiol vykusių olimpiadų atidarymo šventes. Kinija turi tam daug galimybių ir viena iš pagrindinių – žmonių resursų gausa, jų patriotizmas savo šaliai.

Kinijos sportininkai kultivuoja daug sporto šakų. Yra žinių, kad 1000 metais žaidimas, panašus į futbolą, pirmąsyk žaistas Kinijoje. Populiarūs tradiciniai kovos menai, krepšinis, stalo tenisas (vad. ping-pong), amerikietiškas futbolas, golfas. Populiarios ir tradicinės sporto šakos: mongoliško stiliaus imtynės, žirgų lenktynės, lenktynės drakonų valtimis, šaudymas iš lanko ir kt.

Nuo 1982 m. Azijos pirmenybėse Kinija laimi daugiausiai medalių, nuo 1992 m. kiekvienose vasaros olimpinėse žaidynėse, pagal iškovotų medalių kiekį, patenka į ketvertuką.

Religija

Dėl komunistinės valdžios ir Kultūrinės revoliucijos net 59 procentai Kinijos gyventojų (apie 767 mln. žmonių) yra nereligingi arba ateistai. Tačiau religija ir ritualai, ypač tradiciniai budistiniai, daoistiniai ir kt. įsitikinimai, išlieka svarbia daugelio Kinijoje gyvenančių žmonių gyvenimo dalimi. Apie 33 proc. gyventojų išpažįsta maišytą tikėjimą, paprastai statistiniais sumetimais vadinamą „tradiciniais tikėjimais“, „senoviniais kinų tikėjimais“ arba tiesiog „kita“. KLR oficialiai yra sekuliari ateistinė valstybė, tačiau asmeniškai išpažinti religiją leidžiama, taip pat nedraudžiamos valstybės prižiūrimos religinės organizacijos.

Talentinga tauta

Kinijoje, anksčiau nei kitose pasaulio šalyse buvo išrasta: kompasas, parakas, seismografas, porcelianas, šilkas, popieriaus, spausdinimo technologija, seismografas, vėduoklė, fejerverkai, aitvaras, lakas, degtukai, popieriniai pinigai, parašiutas, karšto oro balionas… ir kt.
V a. matematikas Zu Chongzhi apskaičiavo Pi (π) iki septintojo skaitmens po kablelio. Dešimtainė skaičiavimo sistema Kinijoje naudojama jau nuo XIV a. pr. m. e. Vadinamasis Paskalio trikampis Kinijoje buvo atrastas 500 metų anksčiau nei gimė Paskalis.

Skaičius 8

Skaičius  8  Kinijoje laikomas laimingu. Kinijoje minimi aštuoni nemirtingi tradicinės simbolikos personažai, gyvenantys Palaimintųjų salose. Ne vienoje kultūrinėje ar religinėje tradicijoje aštuonetas – begalybės ir dieviškumo simbolis. Pagal kinų numerologinę sistema su aštuonetu siejamos savybės: patikimumas, draugiškumas. Žmonės, kurių gimimo datos skaičius sudėjus gaunasi aštuonetas, yra ištvermingi, išlaikantys pusiausvyrą, neišmušami iš vėžių kaip kalnai. Jų nuomonė sunkiai paveikiama. Jei ko nors labai nori, būtinai pasiekia. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti atšiaurūs ir racionalūs, tačiau iš tiesų labai draugiški, jais visada galima pasitikėti.

8 –  pirmasis kubinis skaičius : 2x2x2= 8 (pagal Aristotelį ir Pitagorą triskart sustiprintas skaičius tampa tobulas, panašiai kaip 3x3x3=  9).

Lemtingų aštuonetų pasaulyje yra ne mažiau kaip ir septyniukių.

8 – žemės elementų skaičius.  8 – svarbus vaidmuo priklauso induizmo ir budizmo tikėjimuose. Budistų simbolinis ratas dažnai vaizduojamas su 8 stipinais. Simbolinis lotoso žiedas dažnai turi 8 žiedlapius. 8 takeliai veda į dvasinę tobulybę, o induistų dievas Višnus turi 8 rankas, kurios gali būti asocijuojamos su 8 erdvės sargais. Japonijoje 8  reiškiamas neišmatuojamas ir nesuskaičiuojamas dydis.
Senovės Egipte aštuoni – tai simbolinė kosmologinė sąvoka. Iš mistinio aštuoneto iškilo pirmoji kalva, ant kurios Saulės dievas leido išsiskleisti pirmajam lotoso žiedui.

Lietuvos olimpiečiai

Lietuvos misijos olimpiadoje vadovas Algirdas Raslanas, LTOK vykdomojo komiteto narys, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Olimpinis atašė Vytas Nėnius – LTOK viceprezidentas.

Lietuvos olimpiečiai XXIX olimpiados žaidynių atidarymo parade, kuriame dalyvaus 204 olimpinės delegacijos, žygiuos 57-toji. Prieš Lietuvos atletus eis Indonezijos atstovai, o po lietuvių žygiuos Nigerio sportininkai. Latviai žygiuos 114-ti, estai – 160-ti. Šalys surikiuotos pagal kinų kalbos abėcėlę.
Lietuvos vėliavą žaidynių atidarymo parade neš krepšininkas Šarūnas Jasikevičius (dar trims krepšininkams patikėta nešti valstybių vėliavas – Rusijai – Aleksandras Kirilenko, Kinijai – Yao Ming ir Argentinai – Emanuel Ginobili). LTOK duomenimis žaidynių atidarymo iškilmėse Lietuvos delegacijoje bus apie 40 atstovų.

Ne taip seniai Čikagoje viešėjęs 27 metų vilnietis boksininkas Jaroslavas Jakšto, atstovaująs Lietuvos kariuomenės sporto rinktinei, nusiteikęs gana ryžtingai: „Medaliai, medaliai. Reikės tik medalių.“ Tai jau antroji sportininko olimpiada. Atėnų olimpiadoje jam pritrūko visai nedaug – tik medalio… Sportininkas nusiteikęs kovingai – jis žino, ko tikėtis ir kaip kovoti.

Graikų-romėnų imtynininkai Mindaugas Ežerskis, Mindaugas Mizgaitis, Aleksandras Kazakevičius, Valdemaras Venckaitis, dziudo imtynininkas Albertas Techovas, penkiakovininkės Donata Rimšaitė ir Laura Asadauskaitė bei bėgikė Rasa Drazdauskaitė nusiteikę nuskinti olimpinius laurus. Graikų-romėnų imtynių pasaulio vicečempionas, svorio kategorijoje iki 96 kg tarp dešimties pajėgiausių pasaulio atletų esantis M.Ežerskis išbandė jėgas dvejose olimpiadose: „Jaučiuosi ramiau nei prieš kitas olimpiadas. Svarbiausia – nusiraminti ir važiuoti kaip į paprastas varžybas”, – kalbė jo M.Ežerskis.
Daugiausia sportininkų dalyvaus lengvaatletų varžybose. Virgilijus Alekna – žymiausias iš jų.
Iki atidarymo beliko suskaičiuojamos akimirkos. Palinkėkime Lietuvos olimpiečiams ištvermės ir noro nugalėti.

XXVIII Atėnų olimpinių žaidynių kronika

Tarptautinis olimpinis komitetas XXVIII Atėnų olimpinių žaidynių organizaciją įvertino aukščiausiais balais, skirdami Graikijai aukso medalį.

Iš viso olimpinių žaidynių metu buvo išdalintas 301 medalių komplektas. Daugiausia medalių teko JAV – 35 aukso medaliai, Kinijai – 32, Rusijai – 27, Australijai – 17. Lietuvai, iškovojusiai, 1 aukso ir 2 sidabro medalius, teko 45 vieta (Latvijos ir Estijos sportininkams aukso medalių laimėti nepavyko). Lietuvos disko metikas Virgilijus Alekna, nusviedė diską 69 m 89 cm ir iškovojęs aukso medalį tapo dukart olimpinio disko metimo čempionu. Olimpinės lengvosios atletikos septynkovės rungties vicečempionė A. Skujytė ir penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis pasipuošė sidabro medaliais.
Gerų rezultatų pasiekusiems sportininkams, jų treneriams, gydytojams, masažuotojams ir mokslinėms grupės nariams LR Vyriausybė skyrė 2 mln. 200 tūkst. litų. Po 350 tūkst. litų skirta olimpiniams vicečempionams – lengvosios atletikos septynkovininkei Austrai Skujytei ir penkiakovininkui Andrejui Zadneprovskiui bei jų treneriams, gydytojams, masažuotojams. Lietuvos vyrų krepšnio rinktinei, jų treneriams, gydytojams, masažuotojams už 4 vietą Atėnų olimpinėse žaidynėse skiriama 960 tūkst. litų.